vrijdag 7 oktober 2011

Het plaatsen en monteren van moulures

Het aanbrengen van moulures
Moulures aanbrengen is vrij eenvoudig. Een moluur kan eenvoudig tegen muur of plafond gelijmd worden. Door het zo te monteren zit een mouluur altijd goed vast en wordt de voorkant van de mouluur niet vies. Plaats wel een paar kleine spijkers om de mouluur goed waterpas te houden. Na het plaatsen van de mouluur verwijder de spijkers en vul het eventuele ontstane gat op.

Het schilderen van moulures

Een moluur is eenvoudig te schilderen. Je moet wel rekening houden dat je de mouluur niet direct met verf kan bewerken. Als je het meteen gaat schilderen trekt de verf te snel in de mouluur. Dit is eenvoudig te voorkomen door eerst de moulures vochtig te maken en dan de verf aan te brengen. Er is ook een mogelijkheid om de moulures te bewerken met een materiaal om het een bronsachtig uiterlijk te geven of een houtimitatie.

De voordelen van moulures
Het gebruik maken van moulures brengt een aantal voordelen met zich mee. Omdat de mouluur van gips wordt gemaakt is het product veelzijdig. Gips is een 'goedkoop' materiaal en gips droogt redelijk snel. Moulures werden vroegen voornamelijk van steen gemaakt. Alles werd met de hand uitgehakt en gepolijst. Dit bracht een aantal nadelen met zich mee, de behandeling kostte veel tijd, grondstoffen waren prijzig, waardoor het maken van moulures aardig prijzig was. Een ander nadeel was het gewicht van een mouluur, de constructies van de hele oude woningen waren hier niet voor gebouwd waardoor een mouluur alleen maar voor de 'rijkere' was weggelegd met hun grote landhuizen en kastelen. Gips is een stuk lichter dan steen maar hoe groter de mouluur hoe zwaarder de lijst wordt natuurlijk houd daar goed rekening mee!

Gratis
Linktoevoegen.nl
Start
2Link


dmoz.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten