donderdag 6 oktober 2011

Sierlijsten en Ornamenten

Praten over moulures

De Frans/Belgiche vertaling voor lijstwerk is moulures of moluren. Moulures kan de finishing touch zijn van een ruimte. Moulures worden veel gebruikt in woningen, gebouwen en bedrijfspanden.
Moulures wordt voornamelijk gemaakt van gips maar kunststof is ook een mogelijkheid. Een gipse moulure straalt veel meer klasse uit. Gips is een erg handig materiaal omdat het in veel verschillende vormen kan worden gegoten.
Wilt u een strak tot sierlijk moulure of twijfelt u tussen een moderne of klassieke moulure, met gips is dat geen enkel probleem.
Als je denkt aan klassieke moulure dan denk je aan de tijd van de Romeinen en de Grieken, veel versiersel. De moderne stijl is meer strak, recht toe recht aan.

Moulures is tegenwoordig bijna altijd van gips, wat een erg handig materiaal is. Een gips moulure is namelijk te gieten in allerlei vormen, van strak tot sierlijk en van modern tot aan de klassieke moulures uit de tijd van de Grieken en Romeinen. Een ander voordeel van gipsen moulures is dat het erg eenvoudig is aan te brengen en ook is te schilderen naar eigen smaak.
Het gips is wit van zichzelf en wordt in veel woningen en gebouwen ook zo gebruikt. Door het te schilderen is het mogelijk om moulures extra te accentueren of juist iets minder aanwezig te laten zijn.

Soorten moulures
Het kiezen van het soort moulures is erg belangrijk. De vorm van het geheel is namelijk bepalend. Er is niet één moulures stijl, er zijn veel verschillende stijlen. Zoals ik al eerder heb verteld in mijn blog kan je ze verdelen in verschillende categorieën, klassieke stijl, moderne stijl en overige. Onder overige valt voornamelijk de art nouveau (Jugendstil) en de Amsterdamse School.
Wanneer u een strakke inrichting heeft, kan sierlijk moulures de inrichting iets gemoedelijker maken, niet alleen een moulures helpt hierbij maar ook de kleuren combinatie speelt een hele belangrijke rol.
Sierlijk en strak worden steeds vaker gecombineerd. Moulures kan bij de bouw van een huis worden geplaatst, tijdens een renovatie of je bent een keer toe aan iets anders in je woonkamer/slaapkamer. De verstandigste periode is voordat u begint met het inrichten van uw woning of bedrijfsruimte. Uw meubilair moet wel passen bij de moulures.
Moulures moet iets extra's zijn in je ruimte een aanvulling, het moet niet het beeld gaan beheersen van de ruimte waar het is geplaatst. Maar iedereen heeft zijn eigen stijl.

Gratis link toevoegen
Gratis link aanmelden
Go2 - De startpagina van Vlaanderen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten